Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μεσόγειος: 13.500 νεκροί μετανάστες σε 14 χρόνια


Οι επιχειρήσεις διάσωσης για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, έχουν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα λόγω κακού συντονισμού.
Μόνο κατά το τρέχον έτος, οι νεκροί που προσδοκούσαν ένα καλύτερο αύριο στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, ανέρχονται σε 170, συμπεριλαμβανομένου του τραγικού περιστατικού που σημειώθηκε στις αρχές Ιουλίου,  όπου 54 έχασαν την ζωή τους από αφυδάτωση μέσα στην βάρκα που επέβαιναν.
Από το 1998 περίπου 13.500 έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την Μεσόγειο. Το 2011 είναι το έτος με τους πιο πολλούς νεκρούς, αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 1500 πτώματα.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτυχημένων επιχειρήσεων διάσωσης συνέβη τον Απρίλιο του 2011 που 72 άτομα που επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα από την Λιβύη, βρέθηκαν αβοήθητα για δύο εβδομάδες στη Μεσόγειο. Σε αυτό το διάστημα εμπορικά πλοία έπλεαν στην περιοχή και πλοία του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν περιπολίες.
Η βάρκα παρασύρθηκε τελικά πίσω στην Λιβύη, αλλά μέχρι τότε είχαν πεθάνει ήδη 61 άτομα. Σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το γιατί το σκάφος δεν βοηθήθηκε παρά τα σήματα  κινδύνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει ένα νέο Εξωτερικό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων, το  EUROSUR, που έχει ως κύριο στόχο τη διάσωση στη θάλασσα, αλλά δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές ή διαδικασίες ώστε να αποφέρει τα θεμιτά αποτελέσματα.
Η πρόληψη των θανάτων στη θάλασσα πρέπει να είναι στο επίκεντρο μιας συντονισμένης πανευρωπαϊκής προσπάθειας υποστηρίζει η Human Rights Watch.
Based on reporting by HRW




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...