Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Λωρίδα της Γάζας: Μαθήματα κατασκευής αντιασφυξιογόνων μασκών, μαθήματα επιβίωσης



Όταν ο Nafez Nayef, που κατοικεί στην Γάζα, έμαθε ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να χτυπήσουν την Συρία και έτσι ίσως ξεκινήσουν τα αντίποινα στο γειτονικό Ισραήλ, σκέφτηκε πως έπρεπε άμεσα να κατασκευάσει αντιασφυξιογόνες μάσκες, γι’ αυτόν και την οικογένεια του.
Αλλά στην αποκλεισμένη Γάζα, που το Ισραήλ και η Αίγυπτος ελέγχουν τα εμπορεύματα, δικαίωμα να έχουν μάσκες έχουν μόνο λίγοι, κυρίως αστυνομικοί και δημοσιογράφοι.

Έτσι ο Nayef μπήκε στο youtube για να βρει πληροφορίες για την κατασκευή αντιασφυξιογόνων μασκών. Γνωρίζει πως ακόμα και μία μάσκα ερασιτεχνικά φτιαγμένη,σε περίπτωση ρίψης χημικών, θα είναι καλύτερη από το τίποτα, 

Ένα τρίλεπτο βίντεο ανεβασμένο από έναν μαχητή της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες. «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι δύο λίτρων, χαρτοπετσέτες βουτηγμένες σε ξύδι, ένα πλαστικό βάζο και άνθρακα».
Το βάζο αφού γεμίσει με το χαρτί που είναι βουτηγμένο σε ξύδι, θα λειτουργήσει σαν φίλτρο και το κομμένο πλαστικό μπουκάλι θα εφαρμόσει σαν μάσκα στο πρόσωπο.

«Όλα τα υλικά που χρειάζομαι είναι διαθέσιμα στην Γάζα, αλλά και πάλι, τα πάντα είναι σπάνια εδώ και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη». Στην ήδη αποκλεισμένη Γάζα, οι συνθήκες δυσκόλεψαν πιο πολύ μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση που ανέβηκε στην εξουσία κατηγορεί την Χαμάς για βίαιες επιθέσεις που έγιναν στην χώρα. Εκτός από τα περάσματα για τους ανθρώπους, ο στρατός της Αιγύπτου κινητοποιήθηκε για να κλείσε και τα τούνελ ανεφοδιασμού τροφίμων στα σύνορα της  χώρας.

Σύμφωνα με την Χαμάς, η Αίγυπτος έχει καταστρέψει πάνω από το 90% των σηράγγων, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό σε καύσιμα, οικοδομικά υλικά και άλλα αγαθά απαραίτητα για την επιβίωση των 1,7 εκ. κατοίκων της περιοχής.

Ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γάζας αναφέρει πως « οι κάτοικοι αδυνατούν να αγοράσουν ισραηλινά προϊόντα στην διπλάσια τιμή».
Η οικοδομή βρίσκεσαι σε ύφεση καθώς το εμπόριο υλικών εμποδίζεται από την Αίγυπτο. Στην πόλη της Γάζας οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για ώρες σε μεγάλες ουρές, για τα ακριβά καύσιμα από το Ισραήλ.

Χωρίς συμμάχους, με προβληματική οικονομία και μεγάλες ελλείψεις, οι κάτοικοι της Γάζας αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Με το σύννεφο του πολέμου να σκιάζει την ευρύτερη περιοχή, οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται ακόμα πιο ευάλωτοι.

Επιμέλεια: @v4Vent 
v4vent@gmail.com 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...